Tarzi: komPOST

A blognak nincs különösebb célja. Eggyel több mindent olvashatsz el, látogathatsz meg naponta a világhálón :) Betekintést nyerhetsz nem egyszerű világomba.

Ne felejtsd el elmenteni kedvenceid közé: Ctrl+D

Holdfázis

CURRENT MOON

Friss topikok

2012.01.24. 07:20 Tarzi

A Navy SEAL egykori mesterlövésze: Chris Kyle

kyle02.jpg

Ez a poszt egy katonáról szól, egy mesterlövészről. Jelenleg ő az Egyesült Államok történelmének legtöbb halálos lövést leadott mesterlövésze. 255 igazolt találat, ebből 160-at a Pentagon is hivatalosan elismer. Chris Kyle a Navy SEAL egykori, most már visszavonult tagja.


A hihetetlen szám ellenére Chris Kyle azonban még messze nem a világ leghalálosabb mesterlövésze. Többek között a második világháborúban szolgáló finn Simo Häyhä tizedes is túlszárnyalja őt, több mint félezer hitelesített végzetes találatával.

hayha.jpg
Chris a Texas államban található Odessa-ban profi rodeó lovasként dolgozott, amíg nem jelentkezett a haditengerészethez. 10 évet szolgált az Amerikai Haditengerészetnél, és annak speciális egységénél a Navy SEAL-nél. Négy turnust húzott le Irakban, ott volt Fallujah második ostrománál is (40 végzetes lövést adott le).

Ramadiban vetették be őket, amikor megdöntötte az addigi amerikai rekordot (Adalbert F. Waldron törzsőrmester, 109 igazolt végzetes találat, Vietnámi háború). A felkelők ráragasztották a „Ramadi Ördöge” nevet („Al-Shaitan Ramadi”), és 20 000 dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.
Legtávolabbi sikeres lövését 1920 méterre (2100 yardra) adta le Sadr város környékén egy felkelőre, aki RPG-vel próbálta megtámadni az amerikai hadsereg konvoját.

kyle03.jpg
Tapasztalatait az „American Sniper” című könyvben osztja meg olvasóival, amely egyben az önéletrajza. Bátorságáért többszörösen kitüntették az Egyesült Államok harmadik és negyedik legrangosabb kitüntetésével.

kyle05.jpg
Kétszer lőtték meg, és egységével hat különböző IED (rögtönzött robbanó eszköz, pokolgép) támadást élt túl. Azt hiszem, ezek után túl sok magyarázatot nem kell fűzzek ahhoz, hogy az egység tagjai (Charlie Company, SEAL TEAM 3) miért is viselik a méltán híres képregényhős, A megtorló, szimbólumát, a fehér koponyát a felszerelésükön.

kyle04.jpg
„A kötelességem volt lelőni az ellenséget, és nem sajnálom. Amit sajnálok, az azok az emberek, akiket nem tudtam megmenteni: tengerészgyalogosok, katonák, bajtársak. Nem vagyok naiv, nem romantizálom túl a háborút. Életem legrosszabb pillanatait a SEAL tagjaként éltem át, de Isten előtt tiszta lelkiismerettel végeztem a munkámat…”


Chris Kyle 2009-ben hagyta ott a haditengerészetet, azóta saját PMC képzéssel foglalkozó cége van, a Craft International. Katonai, rendészeti mesterlövészképzés biztosítása mellett foglalkoznak biztonságtechnikával és személyvédelemmel is.

kyle01.jpg

Ez a poszt nem a háborút dicsőíti, csupán a kivonata és szabad fordítása egy számomra érdekes angol cikknek. Semmilyen politikai, vallási, etnikai meggyőződéssel, nézettel nem azonosul, a célom csupán az ismeretterjesztés volt.


Forrás:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2081430/255-confirmed-kills-Meet-Navy-SEAL-Chris-Kyle--deadliest-sniper-US-history.html

Szólj hozzá!

Címkék: blog sniper mesterlövész navy tarzi SEAL chris kyle


A bejegyzés trackback címe:

https://tarzi.blog.hu/api/trackback/id/tr743742337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása