Tarzi: komPOST

A blognak nincs különösebb célja. Eggyel több mindent olvashatsz el, látogathatsz meg naponta a világhálón :) Betekintést nyerhetsz nem egyszerű világomba.

Ne felejtsd el elmenteni kedvenceid közé: Ctrl+D

Holdfázis

CURRENT MOON

Friss topikok

2011.12.13. 11:54 Tarzi

Személyes Elsősegélynyújtó Csomag

 
 

Egy nélkülözhetetlen kis csomagról szeretnék pár szót ejteni, mely mindig jó, ha ott figyel hátizsákunkban, vagy az övünkön lógva. Sok helyet nem foglal, a tömege is csekély, de ha sajnos szükségünk van rá, akkor nélkülözhetetlen. A poszttal nem sok újat mondok, inkább csak ösztönözni szeretném a kedves olvasómat, hogy semeddig sem tart egy ilyen kis zseb összeállítása, és ha minden összeesküszik ellenünk, akkor nagyon jól jön.
 
 Túrázáskor, táborozáskor, airsoftozás közben viszonylag elég nagy az esélye annak, hogy valamilyen sérülést szenvedhetünk. Rándulások-ficamok, vágások, csípések, tüskék, esetleg égési sérülés, - ne adja az ég – csonttörés sajnos mind előfordulhatnak. Ilyenkor hasznos lehet, ha a sérültnél, vagy nálunk van egy kis zseb, ahová tudunk biztonsággal nyúlni.
 
Nem fogok kitérni az elsősegély nyújtás mikéntjére, inkább csak felsorolás szerűen írok arról, hogy az én kis „PFAK” (Personal First Aid Kit - személyes elsősegélynyújtó készlet) zsebem mit tartalmaz. Én jelenleg egy régi vietnámi stílusú m4/m16 tárzsebet tömtem meg a legszükségesebb cuccaimmal, de már tervbe van véve, egy kimondottan erre a célra szolgáló, villámzáras „medic pouch” beszerzése.
 
Sok helyen lehet kapni eü-csomagot, általában nem a legolcsóbb mulatság illetve véleményem szerint mindig hiányzik belőle pár apróság. Egy kis utánajárással (patikák, drogériák, nagyobb bevásárlóközpontok polcairól) azonban saját magunk is összekészíthetjük, összegyűjthetjük a zseb tartalmát.
 
Biztos, ami biztos alapon a cuccokat szortírozni szoktam, és húzózáras zacskóba teszem, ráírom egy öntapadó címkére a zacsi tartalmát, hogy megóvjam a nedvességtől, és így könnyebben elő tudom venni, azt amire szükségem van. Aminek szavatossági ideje van, azt sem árt ellenőrizni folyamatosan!
 
Akkor nézzük is meg, hogy mit tartalmaz, mi minden fér egy ilyen kis zsebbe:
-          fertőtlenítőszer (pl Betadine)
-          steril mull lap
-          steril vattacsomag
-          háromszög kendő, egy nagyobb biztostű
-          fásli
-          steril gyorskötöző pólya
-          ragtapasz (pl. Leukoplast)
-          sebtapasz (különböző méretekben)
-          Fertőtlenítő kendő
-          Fenistil-gél (csípésre, égésre)
-          Víztisztító tabletta
-          Láz- és fájdalomcsillapító (Figyelem: vényköteles lehet!)
-          Széntabletta (mert van az a szituáció, amikor jól jön)
-          1-2 db tampon
-          Tompa végű olló
-          Csipesz
-          Életmentő / izolációs fólia
-          10es csomag zsebkendő
-          Feljegyzés füzet (a beavatkozás eseményeit ezen rögzítjük)
-          Elsősegélynyújtó füzetecske (leírja: mit-hogyan?)
 
Szerencsére, eddig egy-két karcoláson kívül nem történt semmi olyan eset, ami miatt komolyabban kellett volna beletúrnom, remélem ez a jövőben is így lesz. Szeretnék biztatni mindenkit, hogy legalább egy alap kis zsebet rendszeresítsen magának (amibe kötszer, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, stb. van)
 
A kommentekben nyugodtan írjátok meg, ha valamit véleményetek szerint kihagytam, vagy valamivel kiegészítenétek, illetve saját kis PFAK-otok tartalmát is akár.
 
Forrás:
 
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tarzi.blog.hu/api/trackback/id/tr913460037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása